Kara sıva; binanın duvarlarının diş etkilerden korunabilmesi, binanın ömrünün uzaması nedeni ile yapılmaktadır. Ankara kara sıva ile bina yağmur, don ve güneşin olumsuz etkilerinden korunabilmektedir. Müşterilerimizin amaçlarına göre farklı malzemeler ile kara sıva uygulaması yapılmaktadır. Bu malzemeler ise aşağıdaki gibidir:
- Kireçli kaba sıva harcı
- Perlitli sıva kaba sıva harcı
- Takviyeli kaba sıva harcı
- Perlitli kaba sıva harcı
- Çimentolu kaba sıva harcı
Kara Sıva Uygulaması Nedir?
Ankara kara sıva işlemi; bir inşaatın kaba halinin bitirilmesinin ardından gerçekleştirilen ilk uygulamaya verilen isimdir. Çimento, kum ve suyun karıştırılması ile beraber kara sıva hazırlanmaktadır. Çimento yerine kireç koyularak da kara sıva elde edilebilmektedir. Boyama işleminden ve kaplamadan önce kara sıva yapılabilmektedir. Tuğla ya da yutong malzemesini kapatabilmek için kara sıva kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber günümüzde kara sıva işlemi makineler ile de yapılabilmektedir.
El İle Kara Sıva Nasıl Yapılır?
Makinesiz kara sıva yapımında ustalarımızın izledikleri aşamalara bakıldığında; öncelikle gerekli güvenlik önlemlerini alacak şekilde giyinmektedirler. İş elbiseleri giyilip gözlük takıldıktan sonra ekibimiz işe başlamaktadır. Sıva işleminin yapılacağı yüzey işleme hazır hale getirilmektedir. Mastarlıklar yapıldıktan sonra dökülen harcın tekrar kullanılabilmesi adına zeminin temizlenme işlemi yapılmaktadır. Sıvanın yapılacağı yüzey ıslatılmaktadır ve sonrasında harç tekneye koyularak sulu kıvama alıştırılmaktadır. Mastarlıkların arasında serperek tabaka şeklinde sıva atılmaktadır. Tekneye alınmış olan bir sonraki har. Plastik kıvamda alıştırılmaktadır ve mastar kalınlığına yakın bir kalınlıkta ikinci tabaka sıva atılmaktadır. Bu süreçte sıvaya verilen kalınlık 2 cm’ye yakın olmaktadır. Yüzeyin alt kısmından üst kısmına doğru düzenli bir şekilde sıva atılmaktadır. Fazla olan harcın sıyrılarak alınması gerekmektedir. Sonrasında tekneye alınan harç sulu bir kıvamda karıştırılmalıdır ve üçüncü tabaka sıvanın atılması gerekmektedir. Çukurda kalan yerlerin doldurulması ile beraber tekrar mastarın çekilmesi ve fazlalıkların alınması gerekmektedir. Sıva yüzeyi çift yönlü uygun aralıklar ile mala ile 45 derece eğimle çizilmelidir. Ankara kara sıva yapımında son aşama ise; ustalarımızın yaptıkları işin düzgünlüğümü ve kurallara uygun olup olmadığını kontrol etmesidir.
Makine İle Kara Sıva Nasıl Yapılır?
Makine kullanarak kara sıva yapımında öncelikle ekibimiz makineyi uygun bir yere taşımaktadır. Ardından harç haznesinin, mikserin ve kompresörün bağlantılarını yapmaktadır. Harç ve su hortumunun bağlantıları yapıldıktan sonra elektrik bağlantısı da tamamlanmaktadır. Sıva yüzeyinin hazırlanması işlemine geçilmelidir. Toz, kir ve yağdan arındırılmış bir yüzey olmalıdır. Yüzeyde kırılmış tuğla veya çukur olması durumunda öncelikle ekibimiz bunun tamirini gerçekleştirmektedir. Mastar uzunluğunu geçmeyen anolar yerleştirildikten sonra sıva malzemesinin makinenin haznesine dökülmesi gerekmektedir. Su oranı ayarlandıktan sonra makine çalıştırılmalıdır ve mikser ile beraber kompresör de çalışmalıdır. Çalışma yüksekliği ile orantılı olacak şekilde kompresör basıncının ayarlanması gerekmektedir. Vananın açılması ile beraber homojen hale gelmiş olan harç hava basıncı ile beraber hortumda harekete geçmektedir ve püskürterek yüzeye uygulanmaktadır. Mastar çekildikten sonra fazlalıkların alınması ve çukurların da mala yardımı ile doldurulması gerekmektedir. Üç kişilik bir ekip ile makine kullanarak kara sıva kesintisiz bir şekilde yapılabilmektedir.
Kara Sıva Tercihinin Amacı Nedir?
Kara sıva ile hedeflenenler şu şekildedir:
- Ustalarımızın sıva yapacakları yüzeyin hatalarının giderilmesi ve yüzeyin daha düzgün olmasının sağlanması için kara sıva kullanılmaktadır.
- Ortak bir zemin oluşturabilmek ve farklılıkları ortadan kaldırabilmek amaçlanmaktadır.
- Kara sıva ile sıva işleminin uygulanacağı zeminin mukavemetini arttırmak hedeflenmektedir.
- Kara sıva, su veya rutubet geçişine engel olan bir işlemdir.
- İnce sıva yapabilmek için gerekli zemin oluşturulabilmektedir.